icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij EngiTalents
Klantcase

Wij vliegen alle kanten op: slim ontwerp voor geavanceerde computerchip

EngiTalents

Tekeningen ontwerpen aan een bureau. Ja, dat is een van de belangrijkste taken van een ENGI’neer. Maar bij VDL Industrial Modules doen de ENGI’neers nog veel meer dan dat. Van ontwerp tot productie in de fabriek: alles moet zo slim en efficiënt mogelijk verlopen. Want time is money, zeker wanneer een machine van meer dan 200 miljoen euro de meest geavanceerde computerchips ter wereld produceert.

Het pakbeest van ASML

ASML produceert als referentie in de Nederlandse hightechindustrie al sinds jaar en dag computerchips met de nieuwste technologieën. Dankzij EUV-licht op een golflengte van 13,5 nanometer krijgen de chips vorm met hoge snelheden. John Verstappen van Engi Talents noemt deze machine ‘de kampioen op vlak van efficiëntie en moeilijkheid’. Daardoor dringt diepgaande expertise zich op. Het lijkt een simpel project, maar dat is het niet. Alles moet zo slim mogelijk ontwikkeld worden en dat maakt het net zo interessant. VDL Industrial Modules is verantwoordelijk voor de enclosure van de hightechmachine en begeleidt samen met ENGI’neer Jelle Cuinen het productieproces van dit geavanceerde lithografiesysteem. 

Ruud Simons, manager engineering bij VDL Industrial Modules, benadrukt het belang van probleemoplossing en efficiëntie: “ASML focust hoe langer hoe liever op kostenbesparing en kwaliteit. Met een team van vijftien zijn we al een jaar bezig om alle ontwerpen uit te werken op maakbare tekeningen die vervolgens slim gemaakt en geassembleerd kunnen worden. Het slimme ontwerp van de enclosure minimaliseert zo de downtime door onderhoud”. Daarbij is het enorm belangrijk dat de ENGI’neers weten hoe de productie verloopt. Ze gaan echt ter plaatse kijken hoe alles op de buigbank gemaakt wordt en worden volledig meegenomen door het hele productieproces. Zo kunnen ze nóg slimmer ontwikkelen. 

Eén stofdeeltje en de chip is mislukt
Ruud Simons / ASML

Eén stofdeeltje en de chip is voor de vuilnisbak

Het kleinste stofdeeltje in de machine kan ervoor zorgen dat de chip rechtstreeks de vuilnisbak in gekieperd kan worden. Een goede afsluiting is dus absoluut noodzakelijk. ENGI’neer Jelle maakt deel uit van een internationaal team en werkt mee aan dat inventieve frame: “Het is een vrij complex gegeven, want het is heel specifieke materie die aan internationale normen moet voldoen. Om alles op zijn plaats te krijgen is er heel wat overleg nodig waarna we enorm gedetailleerd aan de slag gaan. Ikzelf werk mee aan de ontwikkeling van de enclosure. Dit vergt dusdanige precisie bij ontwikkeling, waarmee we ervoor zorgen dat de correcte handeling steeds geforceerd wordt. Zo wordt het bijna onmogelijk om fouten te maken in de opbouwfase”.  

Industriële revolutie 4.0: robotisering en automatisering

De slimme ontwerpen verhogen de efficiëntie van de assemblage dus aanzienlijk. Omdat de machine zodanig complex is en er een enorm hoog kwaliteitsniveau behaald moet worden in een zo kort mogelijke tijdspanne, moet alles van het eerste moment perfect op elkaar aansluiten. “Wanneer er één POP-nagel verkeerd in het paneel geschoten wordt, is het al verloren”, vertelt Ruud. “Het nieuwe onderdeel moest dan opnieuw verscheept en geassembleerd worden. Daarom assembleerde een eerste monteur de panelen, waarna een tweede monteur alle stappen naliep en valideerde of de uitgevoerde handelingen klopten. Maar dat moest en kon veel slimmer”. 

Op dit moment wordt een robot gebouwd die digitale instructies geeft op de plaatsen waarop de onderdelen bevestigd moeten worden. Tegelijkertijd controleert een camera dan of het juiste onderdeel erop staat. Klopt dat niet? Dan licht de robot op, komt er iemand bij die het herstelt, zal de robot opnieuw controleren en wordt alles digitaal opgeslagen. “Sinds drie jaar zijn wij samen met internationale partners bezig met de ontwikkeling van deze maatoplossing. Gelijktijdig met dit project wordt het robotproces later dit kwartaal geïntroduceerd om zo het ontwerp én het vervaardigingsproces te optimaliseren”, gaat Ruud trots verder. 

Alles wat bedacht wordt, kunnen wij maken

VDL Industrial ontwikkelt nog veel meer dan dit ene, unieke pakbeest. Automatische frietbakmachines, een machine die water elektrocuteert (plasma) en zo kunstmest vervangt, betrouwbare sterilisatieapparaten voor tandartspraktijken, maar ook machines die een nieuw soort verfpigment nauwkeurig kunnen doseren zijn dagelijkse kost. Volgens Ruud is dit de essentie van VDL Industrial Modules: “Alles wat je bedenkt, kunnen wij maken”. 

We kunnen vandaag spreken van industriële revolutie 4.0. Alles gebeurt slimmer. Robotisering en automatisering horen daarbij
John Verstappen / ENGI TALENTS

Geen performance drang, maar een betrouwbare partner

Voor Ruud mag de samenwerking met Engi Talents zeker nog een tijdje verderlopen. “John luistert echt naar mijn wensen, ik kan er dan ook blind op varen dat de goede profielen op de juiste plek belanden. Het is heel plezierig samenwerken zo”. Ook Jelle zit goed bij VDL Industrial Modules: “Ik werk net over de Nederlandse grens, en kom dagelijks in contact met open en directe mensen. Ik ben dan ook enorm blij om deel uit te maken van dit internationale team en leer nog elke dag bij”. 

Alle klantverhalen

Wil jij het team van Engi Talents versterken als midlancer? Neem contact op!